Stanowisko Zarządu Oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego Łódź – Bałuty z dn. 6 października 2021 r. w sprawie projektowanych zmian w ustawie Karta Nauczyciela

2021-10-07 12:58

Zarząd Oddziału ZNP Łódź – Bałuty wyraża głębokie niezadowolenie z zaproponowanych przez Ministerstwo Edukacji i Nauki zmian w statusie zawodowym nauczycieli.

Proponowane rozwiązania, w ocenie ZOŁB, nie rozwiążą problemów szkolnictwa w Polsce: braku nauczycieli zwłaszcza przedmiotów zawodowych, odpływu wykwalifikowanej kadry do innych sektorów gospodarki i braku zainteresowania absolwentów wyższych uczelni pracą w oświacie. Przyjęcie tych zmian będzie natomiast generować napięcia i niepokoje w środowisku oświatowym i pogłębi poczucie niepewności i braku stabilizacji.

Analiza propozycji MEiN prowadzi do jednoznacznego wniosku: zmiana systemu wynagradzania jest tak skonstruowana, żeby to sami nauczyciele pokryli wzrost swoich wynagrodzeń. Proponowanych nowych stawek wynagrodzenia zasadniczego, przy zwiększonym pensum, likwidacji dodatku uzupełniającego, zmniejszeniu o połowę odpisu na ZFŚS nie można nazwać podwyżką, ale regulacją wynagrodzeń adekwatną do wydłużenia czasu pracy bezpośrednio z uczniem.

Głębokie oburzenie środowiska oświatowego budzi projekt wzrostu ewidencjonowanego czasu pracy o 12 godzin tygodniowo, co dowodzi, w naszej ocenie, braku znajomości realiów polskiej szkoły. Niepokój budzą również nowe rozwiązania dotyczące awansu zawodowego nauczycieli. Zatrudnienie na czas określony do czasu uzyskania stopnia nauczyciela minowanego oraz konieczność zdobywania kolejnych specjalizacji dodatkowo zniechęcą nauczycieli do pracy w zawodzie.

W związku z powyższym ZOŁB domaga się wycofania przedstawionych założeń i przystąpienia do rozmów nad koncepcją wynagradzania nauczycieli proponowana przez ZNP, polegającą na powiązaniu stawek wynagrodzenia zasadniczego ze średnią płacą w gospodarce narodowej. Tylko oparcie stawek wynagrodzenia nauczycieli na mierzalnym i niezależnym od decyzji Parlamentu wskaźniku przyczyni się do budowania prestiżu zawodu nauczyciela.